YAZILARIMIN BAŞLIĞINA TIKLAYIP YORUM YAZMAYI UNUTMAYIN LÜTFEN

20 Haziran 2013 Perşembe

ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI


ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

Çocuklarımızın ana sınıfına başlaması ile aslında yavaş yavaş kitap okuma alışkanlığının kazandırılmaya başlanması gerekmektedir. Hocam ana sınıfında okuma yazma bilmiyorki nasıl okuma alışkanlığı kazandıralım ki...dediğinizi duyar gibi oldum.

Elbette ana sınıfında çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırılması gerekiyor derken çocuk hemen okumayı öğrenip günde en az 1 kitap okuması gerekiyor demedim. Kitap okumakla kitap okuma alışkanlığı farklı şeylerdir.

Ödevi olduğu için yada velilerin ikazı yada uyarısı ile kitap

okuyan çocuk ile oğlum yada kızım yeter, istersen biraz dinlen dışarı çık hava al...hep kitap istiyorsun başka bir oyuncak yok mu istediğin...cümleleri kullanılan bir çocuk elbette aynı olamaz.

Ana sınıfında çocuk kitap okuyamaz belki ama hepsi çok iyi dinleyicidir,yeterki okunan konu ilgisini çeksin. Çok iyi okuyan karşısında çok iyi dinleyici bulacaktır.Ana sınıfında öğrencilere bol bol hikayeler masallar okunarak, bir hikayenin başı okunup gerisi çocuklara tamamlatılabilir. Başlangıç olarak bol resimli hikayeler seçilmelidir. Daha sonra kademeli olarak resim sayısı azaltılıp bol yazılı kitaplar seçilebilir.Asla çocuğa kitap okuma cezası verimemelidir. Mesela şunu yapmazsan bunu yapmazsan şu kadar saat yada şu kadar sayfa kitap okuma cezası alırsın. Çocuk kitap okumayı ceza olarak algılamaya başlayacaktır.

Aslında çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak önce ebeveynleri olarak bizler örnek olmalıyız.Her gün belli bir saatte belli bir süre tüm aile kitap okuyarak bunu bir alışkanlık haline getirebiliriz.Çocuğum okusun o alışkanlık kazansın ben neden okuyorum diyen anne ve babalar var ise, okuma sadece çocuklarımız için olmadığını belirtmek istiyorum.Unutmayalım ki çocuklarımıza faydalı olabilmek istiyorsak bizler de kendimizi geliştirmeliyiz.


Yanlış bir düşünceyide kendi yorumumla düzeltmek istiyorum.Bazı anne ve babalardan ''artık teknoloji çok gelişti internet var istediğiniz kitabın özetine ulaşabiliyorsunuz.okumaya ne gerek var'' bu hem tehlikeli hem de yanlış bir düşüncedir.Çocuklarımzıın eline kitap değmelidir, kütüphaneye gidip gelmelidir,o kitapların kokusunu hissetmelidir.

 

Hiç kimse kendini kandırmasın internetten kitap özetleri okunarak kitap okuma alışkanlığı kazandırılamaz.

HER GÜN AYNI SAATTE OLMAK ŞARTI İLE GÜNDE 1 SAAT OKUMA SAATİ

Murat TÜRKAN-Blog Yazarı

www.bireyegitimi.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kardeş blog